19 Mart 2023 Pazar

 


İMGENİN PARÇALI DOĞASI








Videoist, bu yıl ikincisi düzenlenen SENKRON video etkinliği kapsamında dokuz  sanatçının eserlerini İstanbul'da yer alan Barın Han'da izleyici ile buluşturuyor.


15 - 30 Nisan 2022 tarihinde Videoist küratörlüğünde gerçekleşecek gösterim ve sergide çalışmaları yer alan sanatçılar: BERAT IŞIK, ERDAL DUMAN, ESİN AYKANAT AVCI, FERHAT SATICI, JANİS RAFA, HÜLYA ÖZDEMİR, MEHMET ÖĞÜT, SERKAN DEMİR, SERVET KOÇYİĞİT'den oluşmaktadır.


Bulunduğu ekosistemin kaderini elinde tutan insan, enerjiyi yapay olarak yeniden üretiyor. Madde ve enerji kavramlarının  madde kefesine  sanatsal bilgiyi yerleştirdiğimizde, yeniden kullanılan ve dönüştürülen hammaddenin depolanması ve tüketim amaçlı olarak sanat sistemi içinde yer alışı ile enerji santrallerinin işleyiş mekanizmalarının aynı mühendislik şablonlarıyla hareket ettiğini görebiliriz. Ulus devletler ve  küresel sermaye sistemi, kendilerini besleyen enerji üretiminin hammaddeleri olarak toplumlar ve kültürel-ekonomik potansiyelleri, sınırlar ve barajlarla  biriktirip, hidrolik güçlere dönüştürerek yeniden biçimlendiriyor. Aynı işleyiş yöntemi ile sistem, canlılığı dramatik bir şekilde ve  sistemin aktörlerinin kararlarının sonuçlarıyla, bir sahnenin zorunlu oyuncuları olarak enerji akışları gibi yönlendirmekte.      


Maddenin imajla ancak imajların sürekli bir varyasyonuyla özdeş olması değil zamanla da özdeş olduğunu söyleyen Maurizio Lazzarato imaj=hareket=ışık=madde=zaman diyagramından bahseder. Madde ve imajın doğasını düşündüğümüzde, maddenin de imge gibi değişmez bir durum olmaktan çok  dönüşüme açık bir  potansiyele sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bunu fark eden sanat üreticisi de bulunduğu dönemin araçlarını esere dönüştürürken madde ve imgenin dönüşümsel potansiyelini açığa çıkarır. Yaşamsal deneyimlerini biçime dönüştüren deneyler ortaya koyabilir.


Video Sanatının , disiplinler arası, geçişli ve özdönüşümsel yapısına odaklanan bu sergide, video eser nesneden fazla nesne olarak, karşımıza çıkan sanat eserinin fazlasını  yapar. Video eser videonun arkaplanını ve diğer eserlerle ilgili bağlamını çağırma potansiyeline sahiptir. 


Sergi mekanında video çalışmalarının gösterimleri sürerken, sanatçıların video eserlerinin içeriğine destek veren ve arka planını oluşturan obje, döküman, heykel, resim ve fotoğraf çalışmaları sergi süresince galeride izleyiciyle buluşacaktır.


VİDEOİST








 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder